Nedanstående text är en exempelbeskrivning på arbetsuppgifter som aktiva medlemmar de senaste åren utfört i Högdalen-Österängs Samfällighetsförening. Arbetsuppgifterna är av olika karaktär och kräver varierade kompetenser. Allt från att hantera en spade till att ha juridisk/administrativ såväl som teknisk kunskap behövs. Resultatet som åstadkoms är direkt avhängigt våra medlemmars vilja att bidra med engagemang och arbetsinsatser.
Våra grusvägars standard och hållbarhet varierar. Skicket på en och samma väg kan variera stort. Potthål och svaga dikeskanter återkommer oftast på samma ställen.
Trafikbelastningen har ökat de senaste tio åren. I kombination med ökad skogsavverkning, hastigare regnförlopp samt fler permanentboende slits grusvägarna hårdare.
Högdals- och Västerängsvägen
Dessa två vägar ligger lågt i förhållande till omgivande grönytor och tar vid extremväder emot stora mängder ytvatten. Detta gör vägbankarna vattensjuka. Potthål uppstår och dikeskanter går sönder och ramlar ner i dikena som täpps igen. Ytvattnet blir svårare att leda bort. Förutom att enskilda fastigheter kan översvämmas kan de lågt sittande elskåpen i dikena som elförsörjer närliggande fastigheter bli kortslutna.
Efter konsultation med Haninge kommuns vatten- och vägingenjörer togs 2017 beslut om att genomföra en stor dikesgrävning vilket bedömdes ge bäst resultat i förhållande till kostnad. Entreprenadupphandling gjordes med fyra olika aktörer. I uppdraget ingick också att laga en vägskada, gräva ner några vägtrummor som tjälen tryckt upp i vägbanan, att ändra flödesriktning i syfte att utjämna vattennivåer mellan olika diken. Några gamla vägtrummor av undermålig kvalitet byttes ut till godkända plasttrummor i större dimension.
För att grävmaskinen skulle kunna börja arbeta behövde dikena först slyröjas. Vattenfalls trädfällare kallades ut och avverkade med hjälp av skylift träd och grenar som hängde mot elledningar. Våra medlemmar avlägsnade sly och träd som vuxit sig stora i dikeskanterna. 26 dumperlass, ca 540 ton grävdes därefter upp ur dikena.
Framöver är det viktigt att vi årligen underhåller denna investering och ser till att områdets känsliga avvattningssystem fortsatt hålls fritt från växtlighet och skräp.
Överraskningar ingår alltid i arbetsuppgifterna! I samband med dikesgrävningen upptäcktes på Västerängsvägen en ytligt liggande starkströmkabel i vägbanan, som riskerade att slitas av när vägen skulle plogas och skrapas. Nätägaren kontaktades och grävde ner elkabeln djupare i vägbanken. Det kan nämnas att Vattenfall har lovat att flytta upp elskåpen högre upp ur dikena inom vid kommande (pågående) elkabelnedläggning.
Vidare upptäcktes att fiberkablar som korsar vägbankarna ligger ytligt i vägbanorna och att inte all fiber är utmärkt i ledningskollen. En fiberbärande stolpe på Högdalsvägen bröts av ett stormfälle. Detta har påtalats till fiberleverantörerna som tyvärr inte har något gemensamt nätbolag. Därför gör de inget förrän en enskild fastighetsägare får brott på sin kabel.
Samarbetet med Haninge kommun har fungerat bra! Vägmästare Kaj Nurmi grävde ner en vägtrumma under Västerängsvägens infart på kommunens bekostnad, samt anlade ett grunt dike utmed Bondvägen som förhindrar ytvatten att hamna i Västerängsvägens diken. Stefan och Eva på Högdalens Gård har förtjänstfullt rensat dikena på sina marker, vilket säkerställer att vattnet från samfälligheten kan rinna fritt hela vägen till krondiket på Österäng. Utan deras tillmötesgående hade våra åtgärder fått mindre effekt.
Under Västerängsvägen löper en 170 m lång betongvägtrumma som innan den når Bondvägen går under två fastigheter. På ett ställe under vägen har den gamla trumman gått sönder och rötter har börjat växa in. Trumman filmades och tryckspolades av en expert 2019 och hålls nu under uppsikt.
På en fastighet fanns en dold trevägskorsning. Där har vi nu anlagt en inspektionsbrunn. I samband med detta arbete upptäcktes att Haninge kommun som var väghållare före 2011, ej upprättat servitut med de två fastigheter som vägtrumman går under. För att säkerställa framtida tillgänglighet för underhåll av trumman måste nu servitut upprättas med samfälligheten som motpart.
Svaga vägpartier på Högdals- och Västerängsvägen har 2019 grusats för att förbättra vägbankarnas hållbarhet.
Styrelsen har beslutat att det under våren 2020 ska genomföras ett något större underhållsarbete på Västerängsvägen.
Norrängs- Söderängs- och Österängsvägen
Dessa vägar ligger högre och har stabilare vägbankar. Det årliga underhållet har fått stå tillbaka eftersom Vattenfalls entreprenörer håller på och byter ut transformatorstationer och gräver ner grövre elledningar. De vägpartier som berörs är Norrängs- och Söderängsvägen samt norra delen av Österängsvägen. Även nedre södra delen av Österängsvägen där stora kraftledningen löper utmed diket kommer att grävas, samt infarten Högdalsvägen/Bondvägen.
Samfälligheten får således en halv dikesgrävning/rensning utförd på den dikessida där dessa grävarbeten görs. Då viss sprängning av bergsklackar också förekommer hoppas vi att avvattningen från dessa diken ytterligare kommer att förbättras. De plana ytor som nu anlagts som uppställningsplatser för byggmaterial och maskiner eller som blir kvar efter gamla borttagna transformatorstationer är tänkta att bli framtida snö/grusupplag eller vänd/mötesplatser. Grävarbetet lider dock av stora förseningar vilket försvårat vår underhållsplanering för dessa vägar.
I slutet av april 2019 erbjöd Haninge kommun oss att överta huvudmannaskapet för vägbelysningen på Norrängs- och Söderängsvägen. Om svar erhölls före halvårsskiftet avtalades det att kommunen ansvarar för bortforsling och hantering av gammal utrustning och miljöfarliga elstolpar. Där tele och fiber sitter i stolpar övergår drift och underhållsansvar till Telia. Då ett övertagande skulle medföra stora kostnader och ett utifrån tvingande lagverk, betungande juridiskt ansvar, för anläggningens drift och skötsel tackade samfälligheten nej till erbjudandet. Detta beslutades vid en extra årsstämma i maj 2019.
Park o Grönt
Förutom att säkerställa siktbarheten och därmed trafiksäkerheten utmed samfällighetens vägkorsningar och vägnät är vi som fastighetsägare ålagda att röja undan sly och döda träd från grönytorna. 2018-2019 drabbades grönytorna hårt av granborreangrepp. Många granar dog, som på sikt kommer att ruttna och falla omkull. Samfälligheten försöker därför anlita skogskunnig kompetens för att utröna vad som kan göras för att bromsa angreppen samt vad åtgärderna kommer kosta samfällighetens medlemmar. Det är dock klarlagt att när en gran dött så har borrarna redan flyttat ut.
Information om enskilda vägar finns att läsa på www.revriks.se